W 2021 roku fundacja zrealizowała projekt pn. ,,Czas na wypoczynek”.

Głównym celem zadnia było zorganizowanie dzieciom aktywnego wypoczynku. W ramach projektu Fundacja My Słowianie zorganizowała wycieczkę do Warszawy. W wyjeździe uczestniczyli harcerze 17. Drużyny Harcerskiej ,,eR eF” im. płk. pil. Zdzisława Krasnodębskiego oraz zuchy 30. Gromady Zuchowej ,,Rude Wiewiórki” z Woli Osowińskiej razem z opiekunami.

Wycieczka rozpoczęła się wizytą na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach, gdzie spoczywa pierwszy dowódca Dywizjonu 303 płk. pil. Zdzisław Krasnodębski, który jest patronem Szkoły Podstawowej w Woli Osowińskiej oraz 17. Drużyny Harcerskiej ,,eR eF”. W tym miejscu złożone zostały kwiaty i zapalone znicze a minutą ciszy oddany został hołd bohaterowi.

Kolejnym punktem wycieczki była wizyta w Centrum Nauki Kopernik, gdzie uczestnicy mogli zapoznać się z różnymi zjawiskami z dziedziny matematyki, astronomii, fizyki i biologii. Samodzielne eksperymentowanie na interaktywnych wystawach na pewno dostarczyło wszystkim pozytywnych wrażeń i czegoś nauczyło. W planetarium przedstawione zostały dwa seanse ,,Polaris” i ,,Klimat- gorący temat”. Był to czas zabawy połączonej z nauką.

Uczestnicy wycieczki mieli okazję zobaczyć również Królewski Ogród Światła w Wilanowie, w tym wyjątkowym miejscu podziwiali świetlisty tunel z muzyką, rozświetloną pergolę, za którą rozpościerał się Zimowy Ogród Króla, aleję obsadzoną pnączami, drzewka pomarańczowe, świetlista ramę oraz karuzelę świetlną.

Projekt ” Czas na wypoczynek został dofinansowany przez Gminę Borki.